November 26, 2012

Durian Crepe


Assalamualaikum w.r.t

My 1st attempt of durian crepe. Alhamdulillah menjadi la kot...bila dicomparekan rasanya dengan durian crepe yang dibeli (4pcs, rm10,) akibat keinginan untuk memakannya yang melampau. So 2 thumbs up untuk diri sendiri. 1st attempt dah tentu lah buat pun tak banyak so tak dapat lah nak disharekan dan ditanya pendapat sesapa. Sendiri buat sendiri makan, sibujang berdua nampak gaya cam kurang berminat jer ngan makanan2 camni. So siibu yang membalun sesorang...
Hari tu masa beli crepe ni, kecik bebeno, rasa makan pun tak puas. So aku bantai la buat betul2 cam bantal tidur tu...besar gedabak...ha kau...makan la puas2...boleh?




Ni nak tunjukkan rupa inti di dalamnya. Untuk resepi durian crepe ni, TQVM untuk tuan empunya resepi. Tercapai la gak hasrat hati nak buat durian crepe yang tengah meleTOP dan hot giler ni....tapi bila dah buat sendiri tu, satu pertanyaan gak yang bermain di fikiran, berapa banyak la sangat boleh diterima oleh anak tekak? Kalau untuk berbisnes mungkin berbaloi la, tapi kalau untuk makan, sekali cuba mungkin bulan depan baru rasa nak makan lagi...hehehe....

Ok...untuk my sis di Ganu. Here u are...the resepi as per requested. Kalau google, terlampau banyak resepi durian crepe sampai tak tahu nak pilih, nak buat yang mana. Kali ni SH pilih jer resepi kak Fiza Nordin untuk crepe dia. Tang inti tu semua pun dah tahu nak buat camane kan? Tapi untuk pencipta resepi durian crepe ni, sumbangan resepi ikhlas daripada anda semoga mendapat ganjaran daripada Allah s.w.t. Ada yang langsung tak kedekut ilmu nak share resepi dan step by step. 

DURIAN CREPE

Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*izah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan.
3) pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) masukkan air.
5) panaskan non-stik pan.
6) tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.

Bahan Filling:
Isi durian yang telah dibuang biji
1 cawan fresh cream - diputar hingga kental

Bentangkan crepe dengan bahagian yang licin di bawah. Dengan menggunakan plastik piping, pipekan fresh cream di tengah-tengah crepe. Sudukan isi durian di atas fresh cream kemudian paipkan cream di atas durian. Kemudian lipat lah crepe tersebut. 




3 comments:

hazanis said...

teringin nak rasa durian crepe ni. org cakap sedap. :)

Roslan Putra said...

tgh musim skang ni... teringin jgak... rugi x rasa

hazila said...

Salam ziarah,

Memang tengah fofular durian crepes ni kan.

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...