July 11, 2012

Jelajah Janji ditepati (Penang & Kulim)

Assalamualaikum....... Tengok tajuk cam gempak habis kan...? Tapi memang tak dinafikan, jelajah Penang kali ini bagai menepati janji pada anak-anak untuk berjalan dan menerokai Penang. Dah beberapa kali plan untuk ke Penang, tetapi keadaan dan sebab2 tertentu yang tidak mengizinkan tapi kali ini Alhamdulillah, dapat jugak menjejakkan kaki ke Penang bersama anak2 bujang tersayang...
Sambil menyelam minum air. Rancangan asalnya adalah untuk menghantar si bujang ke Kulim. Hari pendaftaran untuk sesi kemasukan pelajar baru ke Politeknik Sultanah Bahiyah, Kulim. Memandangkan jarak Kulim dan Penang tidak lah berapa jauh, kami mengambil peluang untuk bermalam di Penang selama 2 malam. Dan awal pagi pada hari Ahad kami bergerak ke Kulim, Kedah.
Bergerak dari KDsara seawal jam 7.30pagi dan sampai di Penang lebih kurang jam 1 petang. Apalagi terus jalan2 cari makan kat Padang kota. Alhamdulillah, cuaca panas terang benderang.
Gani Pasembor ni yang paling popular kat Penang. Memang sedap..berbagai pilihan, pilih jangan tak pilih, tapi jangan terkejut kalau dah dicharge rm20 atau rm30 untuk 1 pinggan pasembor!!
Ais kacang penghilang dahaga, rm4 untuk 1 mangkuk ni...
Char Kuey tiaw udang, order 2 pinggan, bila tanya harga, rm16! Woowww!! terkezut beruk dengan harga yang melampau...udang 3 ekor, dah kuey tiawnya ciput aje. Rasa...not recommended at all! Ingat lebih sedap dari KL/PJ tapi believe me, lagi bagus kuey tiaw pak cik van depan MCD Pusat Bandar Damansara, dengan 2 ekor udang baru berharga rm 4 sepinggan. Kalau tak cayer, sila lah ke PBD pada waktu makan tengahari.
Bersusun pasembur dia, pilih jangan tak pilih...
Siap potong dan dihidang, sedia untuk dijamu ramai2...
Lepas makan jalan2 kat Padang Kota. Hirup udara laut yang segar. Ada yang nak masuk Fort Cornwallis. Tiket masuk rm2 jer yer...Francis Light statue sedia menyambut kedatangan anda. Anak buahku yang comel, yang tak reti nak duk diam, asyik nak berjalan jer...tak nak didukung, penat mak dan ayahnya mengejar cinonet nih.

Depan Fort Cornwallis..
Bila masing2 dah kepenatan, kami terus ke Perumahan Kastam Bukit Gelugor untuk check in. Penginapan kami kali ini dibantu oleh pegawai kastam yang bermurah hati menyewa kondo dengan harga yang agak murah untuk keluarga besar kami. Kondo yang begitu luas giler, sampai budak2 boleh jogging dalam tu, boleh main bolasepak lagi...hahaha...memang berbaloi dan puas hati sangat. TQVM untuk adik jugak yang banyak membantu.
Pagi Sabtu, seawal jam 8 pagi dah keluar rumah untuk jalan2 terokai Penang. First stop breakfast dulu kat Astaka Taman Tun Saadon. Ni la dia serabai...ermmm...cam biasa dengar jer nama serabai ni...60sen sekeping.
Lepas breakfast, start our journey to Penang town. Drive kat Penang ni kena lebihkan sabar yer. Driver2 kat Penang ni...buat SH serik, di KL/PJ rasa drivernya lebih berhemah dan bertolak ansur. Dah nampak Komtar dah...parking kat depan Komtar, open space parking, per entry rm3. Pastu jalan2 round bandar.
Komtar. Tingkat 60 open for public for viewing tapi hanya dibuka office hour jer...so tak dapat la nak naik ke tingkat 60 untuk view Penang. Hari bekerja saja bukak.
Komtar. Kompleks Tun Abdul Razak. Ni gambo ambik senget yer, bukan Komtar yang senget. Hehe...
Cantik Balai Bomba dia...merah tanda api, merah tanda berani..:p
Apa yang sempat disnap, snap jer lar..
Jalan2 sampai lebam. Pergi pasar Chowrasta. Borong tshirt dan fridge magnet. Siabang sempat beli jam tangan lagi...Casio Watch rm95.
Jeruk madu Pak Ali ni memang famous tapi mungkin kerana popular dan dikenali ramai harga dia mahal sikit daripada jeruk kat kedai2 lain. Jeruk Pak Ali ni sekilo rm12, kalau tempat lain boleh dapat dengan harga rm7 dan buah salak rm10. SH rembat gak jeruk Pak Ali ni pasal nak rasa kesedapannya camane. Beli gak jeruk campur 2 peket, rm12 dan jeruk kedondong rm6.
Dah abis pusing bandar kami ke Jeti lak untuk naik feri ke Butterworth. Saje nak merasa naik feri. Kalau datang Penang, tk sah kot kalau tak naik feri.
Star Cruise Libra...kalau tak silap...
Dah sampai Butterworth, kami ke stall jeruk pakcik ni. Lupa la nama tempat ni, tapi dekat aje dengan Jeti dan stesen bas Butterworth. Adik ipar dah beberapa kali datang sini. Pakcik ni punya la pemurah yang amat, sampai aje kami, diletakkan kerusi, dihidangkan jeruk dan air mineral sebotol sorang. Punya la peramah dan baik hatinya dia. Jeruknya pun sedap, tak rasa ubat yang kuat atau nak terbatuk bila makan. Harga pun murah. So apalagi, masing2 memborong jeruk sakan...
Terliur tak tengok jeruk2 ni...kalau tak terliur, something wrong with deria rasa korang...hahahha...
Tu nama kedai dia, Makndak jeruk. Kalau datang Butterworth, singgah la ke sini. mesti korang akan berpuas hati. Pakcik pemurah sangat, dah beli siap bagi percuma lagi.
Usai menyopping jeruk, kami ronda-ronda jap. Pastu masuk balik Jambatan, tol rm7 yer...kali ni kami ke Bukit Bendera pulak. Ada 2 orang ni, gayat sangat nak naik keretapi Bukit Bendera tu...sampai sini tengok aje pasai takut nak naik atas. Siapakah orang itu? hahaha...
Train Bukit Bendera yang berwajah baru. Wajah lama yang warna merah tu kalau tak silap...ntah...sh pun first time mai Penang...
Wink...wink...gambar eksklusif dari tuan rumah, walaupun gambar ni goyang, tapi cam best jerk...sempat anak bujang snap ni masa train lalu kat belakang...boleh la...
View Penang dari atas Bukit Bendera. Cerita stop dan gambar stop di sini kerana kamera cap ayamku sudah tamat riwayatnya di Penang ini. Selama 7 tahun dia berbakti pada aku, dah sampai masa dia berehat. Huaaa...kena cari bajet dulu nak beli kamera baru. So selagi tak dapat kamera baru, nampak gaya blog ni akan direhatkan sementara. hehe...Alhamdulillah, sibujang sulong telah selamat berada di bumi Kulim. InsyaAllah dipanjangkan usia, beliau akan berada di sana selama 3 tahun. Doa dan harapan semoga abang akan berjaya dalam kos yang dipilih. Semoga sentiasa tabah dan sabar di rantau orang. Ibu akan sentiasa merindui dan mendoakan keselamatan abang. Amin...
Search google untuk gambar ni. Credit to tuan punya gambar http://arepitt.blogspot.com. Mintak izin tempek sini yer...TQVM

3 comments:

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Puri Cendana Homestay di Kulim menyediakan penginapan yang selesa, luas dan bersih dengan harga yang berpatutan.

http://puricendanahomestaykulim.blogspot.com/

ilmi said...

Sy tgh cari homestay utk disewa di perumahan kastam tersebut. Blh sy dptkan nombor telefon tempat puan menginap? Terima kasih ☺

SH said...

Maaf saudari Ilmi, saya takde contact no tu. Adik yang uruskan penginapan semasa di sini. Rasa kalau google akan dapat info. Thanks

Featured Post

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum... Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kela...