May 9, 2012

Yogyakarta (Part 5- Dieng Plateau-Banjarnegara)

Assalamualaikum pembaca2 budiman yang sudi menjengok blogku ini....syukur Alhamdulillah...rupa-rupanya ramai gak dalam diam menjengok blogku yang tak seberapa ini..ada peningkatan dari hari ke sehari....TQ..
Ni nak share pengembaraan episod terakhir di Yogyakarta....kali ni kami ke Dieng Plateau, Banjarnegara, Jawa Tengah. Pekan utama Dieng ialah Wonosobo...gambar teratai segar kat atas tu masa kat Hotel Amanjiwo itu hari...part 3 kalau tk silap...
Ni masa otw ke Dieng Plateau,Banjarnegara. Kitaorang stop kat satu bukit tingg nak tengok view. Ni dipanggil kayu batik...diorang jual ni tapi takde la aku beli...
Nampak jer pintu gerbang Dieng Plateau Area terus happy giler. Mana taknya perjalanan selama 2 jam dari bandar Jogja begitu meletihkan. Jalan pulak bukan jalan lurus jer, bengkang bengkok dan asyik mendaki bukit jer...tiap kali melewati selekoh mendaki ker, menurun bukit ker, hon dibunyikan..supaya kenderaan yang datang sebelah sana tu lebih alert...
Destinasi pertama ke Kawah Sikidang, Dieng Plateau...kawah gunung berapi yang berasap dan menggelegak isi perutnya....
Ni dah dekat area kawah sikidang...
Ni la rupa kawah sikidang tu....panas dan tahan aje bau belerang...tutup hidung cam semput nak bernafas...kejap jer duk sini, tk tahan ngan bau belerang...
Tujuan asal ke Dieng ni nak ke sini la....Telaga Warna Dieng...ape yang menarik pun aku tak tahu la...hehe...aku ni mengikut aje mana orang nak bawak...memang tak tahu langsung pasal tempat ni...lagipun tak terpikir nak datang sini yang agak jauh dari bandar Jogja...dah sampai ke Banjarnegara kami ni...
Ni view masa on the way to Dieng...
Cuacanya begitu sejuk dan nyaman...
Trip ke sini memakan masa satu hari suntuk dan last trip sepanjang 6 hari 5 malam berada di Jogja..puas hati dan enjoy every moment berada di bumi Jogja..cuma yang tak tahan kat negara Indon ni bila dikelilingi oleh 'ulat2' yang suka menerkam kita bila nak menjual sesuatu...tu part yang paling rimas sekali...lain2 di bumi Jogja ok la...w/pun layanan di Hyatt Regency tu tak seramah dan semesra mereka kepada pelancung asing...drebar teksi pun tak berapa friendly...except supir kitaorang, pak widodo...dia ok dan peramah sangat... Ok la...end of Jogja trip...bila nak sampai ke sini lagi tak tahu la...mungkin kalau ada rezeki pun tak akan cover dah Jogja ni, mungkin akan ke Bandung ker, Bali ker...insyaAllah..dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki dan mana tahu rezeki adik ipar nak sponsor lagi....Aminnnn....

2 comments:

Acik Erna said...

salam SH..alhamdulillah..dapat jugak acik tumpang tengok gambar..walau pun tak pernah sampai kesana..

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...