May 9, 2012

Yogyakarta (Part 5- Dieng Plateau-Banjarnegara)

Assalamualaikum pembaca2 budiman yang sudi menjengok blogku ini....syukur Alhamdulillah...rupa-rupanya ramai gak dalam diam menjengok blogku yang tak seberapa ini..ada peningkatan dari hari ke sehari....TQ..
Ni nak share pengembaraan episod terakhir di Yogyakarta....kali ni kami ke Dieng Plateau, Banjarnegara, Jawa Tengah. Pekan utama Dieng ialah Wonosobo...gambar teratai segar kat atas tu masa kat Hotel Amanjiwo itu hari...part 3 kalau tk silap...
Ni masa otw ke Dieng Plateau,Banjarnegara. Kitaorang stop kat satu bukit tingg nak tengok view. Ni dipanggil kayu batik...diorang jual ni tapi takde la aku beli...
Nampak jer pintu gerbang Dieng Plateau Area terus happy giler. Mana taknya perjalanan selama 2 jam dari bandar Jogja begitu meletihkan. Jalan pulak bukan jalan lurus jer, bengkang bengkok dan asyik mendaki bukit jer...tiap kali melewati selekoh mendaki ker, menurun bukit ker, hon dibunyikan..supaya kenderaan yang datang sebelah sana tu lebih alert...
Destinasi pertama ke Kawah Sikidang, Dieng Plateau...kawah gunung berapi yang berasap dan menggelegak isi perutnya....
Ni dah dekat area kawah sikidang...
Ni la rupa kawah sikidang tu....panas dan tahan aje bau belerang...tutup hidung cam semput nak bernafas...kejap jer duk sini, tk tahan ngan bau belerang...
Tujuan asal ke Dieng ni nak ke sini la....Telaga Warna Dieng...ape yang menarik pun aku tak tahu la...hehe...aku ni mengikut aje mana orang nak bawak...memang tak tahu langsung pasal tempat ni...lagipun tak terpikir nak datang sini yang agak jauh dari bandar Jogja...dah sampai ke Banjarnegara kami ni...
Ni view masa on the way to Dieng...
Cuacanya begitu sejuk dan nyaman...
Trip ke sini memakan masa satu hari suntuk dan last trip sepanjang 6 hari 5 malam berada di Jogja..puas hati dan enjoy every moment berada di bumi Jogja..cuma yang tak tahan kat negara Indon ni bila dikelilingi oleh 'ulat2' yang suka menerkam kita bila nak menjual sesuatu...tu part yang paling rimas sekali...lain2 di bumi Jogja ok la...w/pun layanan di Hyatt Regency tu tak seramah dan semesra mereka kepada pelancung asing...drebar teksi pun tak berapa friendly...except supir kitaorang, pak widodo...dia ok dan peramah sangat... Ok la...end of Jogja trip...bila nak sampai ke sini lagi tak tahu la...mungkin kalau ada rezeki pun tak akan cover dah Jogja ni, mungkin akan ke Bandung ker, Bali ker...insyaAllah..dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki dan mana tahu rezeki adik ipar nak sponsor lagi....Aminnnn....

2 comments:

Acik Erna said...

salam SH..alhamdulillah..dapat jugak acik tumpang tengok gambar..walau pun tak pernah sampai kesana..

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...