May 5, 2012

Yogyakarta (Part 4-bandar Yogya)

Assalamualaikum....
Bersambung lagi pengembaraan ke yogyakarta ni...gambar banyak sangat jadi kenalah part by part....w/pun cam dah boring sangat nak update gambar2 kat sini...;( Gambar atas tu bukan sekadar gambar lampu tu, tapi nak tunjukan buah markisa tu....banyak betul buah markisa dan salad yogya ni...buah salad dia besar2 dan manis pulak tu....kitaorang ada jugak pergi ke kebun salad ni, tapi tak snap gambar, masa tu bateri kong...
Ni la pasar Beringharjo di jalan Malioboro...syurga membeli belah di Jogja...segala macam jenis barangan ada kat sini...cam biasa la kalau pergi Indon tak sah kalau tak beli batik, telekong dan macam2 la kan...kat sini best la tapi bila bersesak2 dengan umat manusia ni aku kurang berminat sikit la...tak banyak sangat shoping kat sini, cuma cari telekong dan kain batik, kain batik ela jer...
kereta kuda ni kitaorang naik pusing-pusing bandar jogja...beshh...
Masjid Malioboro...
Penat berjalan, tekak dah kering jom pekena teh botol sosro yang popular sangat ka mane2 daerah di Indon. tapi sekarang teh botol ni boleh dapat kat kedai runcit area umah aku dah...cuma ianya di dalam kotak...bukan dalam botol...teh ni ok la...rasa dia cam kelat2 sikit...
Kitaorang naik 3 becak untuk round2 bandar Jogja...pergi Karaton, Water Castle naik becak jer...sian pulak aku tengok pakcik yang bawak rombongan kami ni...mesti berat giler kami ni kan (terutamanya aku la...huhuhu)...termengah-mengah dia mengayuh becak tu...demi sesuap nasi...tapi bukan free kan....? bayarnya pun mahal ape...bayaran dah lupa...pasal aku ingat time ni, my sis in law argue dengan diorang ni cos masa nak naik cakap harga lain, bila dah selesai mintak harga lain...so takde la nak kesian orang camni kan...? bila jadi camtu, kitaorang yang memang pakat nak bagi lebih dah terbantut...
Pintu gerbang ke Kraton, kalau tak silap...
Ni Kraton..
Ni pulak Water Castle..
Nasi gudek...must try...
Water castle lagi...
Leh nampak gunung merapi dari sini...kalau cuaca terang...
Surrounding hotel lagi...
ikan-ikan kat Hyatt Regency...berenang gembira...

2 comments:

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...