May 27, 2012

Tauhu Sumbat dan Kuih Seri Muka

Assalamualaikum... Happy Sunday alls...Alhamdulillah syukur dengan rahmat hari ini. Pagi tadi menghantar siadik ke pejabat Perkeso, PJ. Semua perlu berkumpul di situ untuk menaiki bas ke POLISAS, Tanjung Malim untuk kem motivasi selama 5 hari, 4 mlm...syukur...puas gak memujuk anak bujang yang satu ini untuk ke kem tersebut...kem organize by SOCSO semuanya free, so sayang kalau dilepaskan peluang itu. Tahun lepas siabang tak banyak cerita, mungkin hanya di Politeknik Shah Alam so jarak tidaklah terlampau jauh. Berbeza dengan siadik, macam-macam alasan jauh la, itinerary boring la, clash dengan event sekolah lah...hadoiii...pening kepala ibu ni nak memujuk...menjerit gak la ibu ni, standard la, kalau dah geram tak nak dengar cakap nih...berbuih mulut siibu beri nasihat, pujukan dan termasuk jugak ugutan....baru lah akhirnya sianak akur...rela dalam paksa....bagi aku 'ugutan' tu perlu untuk menyedarkan anak2...apa bentuk ugutan...biar la rahsia....hehehehe...
Ok membebel panjang pulak...berbalik kepada tauhu sumbat di atas, itu side dish untuk dinner semalam. Sedap dimakan begitu sahaja...aku memang suka tauhu ni, kalau tauhu bakar lagi best kan..?
Kuih Seri Muka ni dikukus malam tadi. First time buat, alhamdulillah menjadi gak, walaupun kastad atas tu tak licin cantik...tapi ok la for the first attempt. Dapat la bersarapan seri muka ni pagi ni, nampak berseri sikit muka siadik tu...kalau tak muncung jer tapi bila tahu kawan sama sekolah pun pergi sama, kan main happy lagi...biasa la budak2 ni kalau dah jumpa geng...Resepi kat bawah yer, resepi sumber daripada blog che mat gebu.http://www.tiffinbiru.com. Mintak halal copy paste sini yer...
********KUIH SERI MUKA********* BAHAN LAPISAN BAWAH :-) 300 gram beras pulut 200 ml santan cair 1 helai daun pandan, disimpul (tak letak, letak perasa pandan jer) 1 camca teh garam BAHAN LAPISAN ATAS :-) 300 ml santan 3 biji telur 4 helai daun pandan, potong kecil (daun pandan tkde, so letak perasa pandan dan kaler hijau jer) 180 gram gula pasir 4 camca teh tepung jagung 2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum Beberapa titik pewarna hijau (kaler hijau i lain skit rupanya) CARA MEMBUATNYA :-) Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam. Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan. Bancuh santan dengan garam dan kacau rata. Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan. Kukus selama 25 - 30 minit. Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat. Sambung kukus untuk 10 minit lagi. Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya. Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit. Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!

1 comment:

dapurCikWan said...

serimuka tu cikwan suka.. ;))

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...