September 28, 2011

Ketupat palas n rendang


Ketupat palas di atas bukanlah kisah dongeng saja tapi itu lah realiti ketupat palas yang terhasil dari SH Kitchen. Sambil2 masuk entry ni, tgh layan lagu Stacy, kisah dongeng...mengulit perasaan lagu dia ni...lirik pun cam 'sesuatu' jer....hehehe..berbalik pada ketupat palasku itu, hope kalo mok tengok ketupatku ini, idok ler mok gelok yer...mmng tk leh challenge ketupat mok yang meletop itew....tp tak per...practice make perfect but nobody's perfect so no need to practice! hahahha....

Kisah Dongeng - Stacy

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja


Rendang ayam ni pun hasil malam tadi from SH Kitchen. Demi anak2 kupenuhi segalanya...semoga akan sentiasa mendapat keberkatan daripada Allah...Aminnn....

September 27, 2011

Mee Udang



Assalamualaikum w.b.t and gud morning everyone!

haaa...arini kita tayang mee udang yang sedapppp sangat nih...ni la dinner semalam. kalo tak syik tayang makanan manis jer kt blog ni, arini kita ketengahkan makanan utk gantikan nasik...kot2 ade sahabat yang setia ngan blogku ini nak mencuba....cuba la...tak nyesal punya...sedapp sangat, tak cukup 3 beranak makan..dah lama nak buat mee udang ni, bila ade udang jer nk buat, tapi syik tangguh2...pastu udang abis, beli udang lagi, pastu masak mende lain, pastu abis....camtu la smpai la semlam..baru berjaya buat mee udang ni....udang segar yang kurembat kat care4 ptg Ahad lepas....

Kuah tu aku buat tak la pekat maksima...budak2 dah siap cakap, kuah jgn pekat sngt bu...so kenalah ikut selera anak2..kan?

Dah abis dinner, ade lak open house umah jiran...wowww nampak pulut kuning ngan kari daging dia...sedapnya...tapi aku sikit pun tk jamah...tak leh masuk dah, kenyang sangat....just makan kuey koci jer seketui...

Balik dari umah jiran, terus kugodek RV cake ni utk my lovely customer, cikgu Yaya...thanks Yaya, semoga the bride suka yer...

Oh yer, resepi mee udang ni dapat dari blog ummi, home sweet home (tk reti nk link blog-sorry)..mintak izin nk cnp. Kredit to Che' Iza, myresepi...

MEE UDANG

Bahan-bahan ( 3-4 org):-
• 1/2 kg mee kuning
• 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
• 4 sb lada boh / lada giling
• *4 ulas bawang merah
• *3 ulas bawang putih
• *1 sb udang kering
• *1/2 inci halia (bertanda * dikisar)
• 1 sb petis (akak xda stok ni..letak je belacan sikit..hehe)
• 3 sb sos tomato
• 1 sb sos cili
• keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- saya letak kentang rebus jer sebiji jerr..
• gula n garam secukup rasa
• taugeh n sawi - dicelur sekejap
• daun bawang
• bawang goreng

Cara-cara:-
1. Rebus udang hingga masak, tapis keluar udang n asingkan. Air rebusan jgn dibuang.
2. Dalam periuk panaskan minyak dan tumis lada boh hingga garing.
3. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga betul garing n naik bau.
4. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih.
5. Masukkan sos tomato, sos cili n petis. Renehkan kuah (dengan api perlahan).
6. Masukkan garam n gula secukup rasa.
7. Reneh lagi (# Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap.... )
8. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah. (# Kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh.)
9. Dalam periuk lain, didihkan air dan celur mee, taugeh n sawi.
10. Cara hidangan - Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

September 26, 2011

SCC mantopp....


Assalamualaikum...gud morning Malaysia

Monday morning blues yosss....no mood to start work....rasa cam nak lepak2...santai2..depan tv....ooo beshnyaa....weekend yang penat, rasa cam tk cukup rehat. Bermula dengan hari sabtu, ke rumah adik ipar di Saujana Utama...hulurkan tangan menolong dia yang nak buat open house tapi tk de assistant. So bantuan diminta, aku rela...tolong ape yang patut je la...

Semalam plak jiran buat open house, order 2 biji kek karet walnut...gambo lupe nk snap...mlmnya sibuk menyiapkan snow almond oder dari jiran yang sama...Alhamdulillah..rezeki Syawal..hehe

Malas nk pokpek2 banyak, enjoy la menatap gambo Strawberry Cheese Cake (SCC) yang mantop ni...ni kes nak habiskan lebihan cheese yang buat tart aritu, tu yg kek ni cam nipis skit...nyway semuanya dah yillekkk....yummyy..

September 22, 2011

Kek Karamel


Assalamualaikum

First of all nk ucapkan tqvm to empunya blog @ http://fromintankitchen.blogspot.com untuk resepi kek and step by step untuk menghasilkan kek karamel yang enak dan sedappppp sangat ni. Seriously, ni la pertama kali aku makan kek karamel ni...kalo puding karamel tu biasa la kan...? Bila tgk kek ni kat blog Puan Azlita, rasa cam berkobar-kobar lak semangat nk membuatnya....siap study dulu cara nak buat dan bahan2dia...so bila dah study dan siap hafal lagi tu, so step2 nak buat tu tk yah tgk resepi lagi dah...huhuhu...camtu skali u....Alhamdulillah...walaupun hasilnya tk seindah tuan empunya blog, namun rasanya tetap meletup...


Kalau dalam resepi tu, ade dimasukkan cream of tartar, tapi kerana tak ade aku abaikan jer bahan tu...pasal tu kot meringue tu tak kental sangat...cam lembik2 sikit dan adunan aku dah jadi cam cair skit....tu yang masa membaking pun agak lama, kat sejam baru betul2 masak. Dan masa nk kuakan dari loyang tu, cam ade 1 part tepi loyang yang melekat...tu yang tak de gambo penuh kek...hehehe....malu nk tunjuk kecacatan kekku...but overall, smua ok...anak2 bujangku kata sedap...arini bawak kt office 3 slices....nk dengar ape komen kekawan lak...kawan2 yang macam aku gak, yang memang silent reader blog Masam Manis ni...Thanks again Puan Azlita.
dan juga sumbernya Puan Munirah.
Mintak izin nak copy paste resepi kat sini....

KEK KAREMEL
by : Munirah Baharum


Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.

September 21, 2011

RV Cupcake and SCT




Last night project, order by colleague. Hope they will like it for today's farewell party...

September 19, 2011

Strawberry Chees Tart (SCT)


Edisi ari Sabtu lepas....ari Jemaat petang, pas balik dari open house umah jiran, terus pecut kete gi Bagus bakery. Masa tu tawakkal aje la, kot2 Bagus ni tutup, maklum la public holiday kan? Sampai aje tgk Bagus ni bukak....bagus...bagus....sempat la kurembat Strawberry filing dan gak colour hijau tu...hehehe...kes bersemangat nk buat SCT ni.

Malamnya baru projek buat crust tart bermula...kali ni kes ikut resepi lain, crust tu jadi kecut lepas dibakar dan masa gentel2 kat loyang tu, dia boleh melurut jatuh dari loyang....eeee....nk marah betul....tp nak buat camane, dah gatal sangat ikut resepi lain, ni la padahnya...pastu, dah siap bakar, cuba la makan, alamak cam keras skit la...tapi takkan nk buang semua tu kan....still boleh makan cuma kureng skit la....pagi2 Sabtu tu, terus kugodekkan cheese ni, dan ni la rupa crustnya pas dimasukkan strawberry filing tu (refer first pic)


Ni pas dimasukkan cheese. Lorekan kat atas tu kurang skit la seninya. Maklumla...kerastangan u....

Ni close up skit...rupa kurang, rasa pun kurang kot....bukan pada cheese tapi pada crustnya....frust!


Nak hidang pada tetamu pun segan...tapi dah banyak sangat tu, hidang la gak...takkan nk buang pulak kan...tak baik membazir, itu amalan syaitonn....bila dah terhidang, sape tak nak makan kan..? alhamdulillah...ade la balance dalam 10 ketui kot kt fridge...yang letak dalam balang kuih, abis licin...syukur....

Snow almond & Choc Brownies


Assalamualaikum, hi allss...

Amacam biskutku, cam duk dalam salji tak? Ha...itulah rupanya pas digolek2 dalam breadcrumb tu...da lama nak buat kukis ni, dari ariraya aritu lagi...tp kekangan waktu yang terlalu mencemburui aku...terpaksa lupakan hasrat hati tu kejap...ari jemaat cuti malaysia, dapat la manfaatkan waktu yang ade utk buat kukis ni....hmmm...sedapnya...dengan rasa nestumya...rasa almond groundnya....marvelesss...


Kasi posing rupa dia selepas digigit...masa ni coklat tu belum keras sepenuhnya...kes tak sabau sangat nk ngapp ni...dan cam biasa la, rupanya besar2 belaka...main gentel aje la...cepat dan sedap...hihi


Haa...ni misi selesai...jemputla beraya ke umah....hehehe...



Ni plak coklat brownies untuk anak bujang bawak ke majlis gelanggang terbukanya...dah last minit baru suruh ibu masak sesuatu, mana nak ku cakau barang2 untuk masak yang heavy2...ini aje la yang mampu kubuat...since bahan2 ini aje la yang ade kat umah time tu....nak buat kek coklat, tapi serbuk koko dah tinggal skit sangat...tapi takper...yang penting brownies ni licin...yillekkk...abis dimakan oleh rakan2 seprjuangan silat abang...


Ni resepinya...resepi ni dari blog hanamemories.blogspot.com

Chocolate Brownies

Bahan-bahan
• *250g butter
• *100g cooking chocolate
• 1 cwn tpg gandum
• 11/2 cwn gula - hana buh satu cawan jer! (saya pun)
• 1/2 cwn serbuk koko
• 4 biji telur
• 1sk baking powder
• 1 cwn kekacang - hana x ltk (letak almond nib, itu aje yang ade)
Cara-cara
• Cairkan cooking choc dan juga butter secara double boiler. ketepikan dan suamkan.
• Pukul gula dan juga telur menggunakan whisk sampai berbuih.
• Masukkan tepung,serbuk koko dan juga baking powder.
• Masukkan pula butter dan cooking choc yg dh cair tadi. Gaul semua sebati.
• Masukkan kekacang. (separuh ke dalam adunan dan separuh lagi tabur selepas selesai tuang adunan).
• Bakar suhu 170 selama 20min jika menggunaka loyang 10x10. *hana bakar 30min sbb gune loyang biasa. tips dr nina>jgn overbake!! nnti kek akak kecut dan keras!
• Dah masak, sejukkan dan tuangkan topping@ganache.(tk payah topping pun dah sedap)

September 13, 2011

Biskut Daisy

Assalamualaikum...

Baru nak tayang kukis yang dibuat malam tadi. Ni feveret sianak bujang ni...biskut mazola resepi asalnya tapi since aku dah guna minyak jagung daisy, so aku tukar la jadi biskut daisy....hehehe...kacang tu pulak balance yg dibuat kuah kacang semalam...ala...senang sangat biskut mazola ni...pejam mata pun leh buat...ape lagi orang cam aku yang banyak sngt vit M ni, main gentel2 jer...tak payah susah2 nak terap2 bagai...hasilnya tetap menten gitu..huhuhu.

Saiz2 nya pun tembam2 cam tuan dia....hahaha...anak bujang pun tegur, ape bu, besar-besarnya....so aku jawab la...orang besar mestilah makan makanan besar2....hahahha...lantak ler...jnji ade rasa, InsyaAllah...rupa kemudian kira...bukan nk masuk competition pun kan....? Alhamdulillah...


Ok resepi kat bawah ni. Sesapa yang nak buat, sila la...resepi ni sumber dari forum cari kalo tak silap. Mintak izin tuan punya nak C&P kt sini...

Biskut MAZOLA

Bahan2

1 mangkuk kacang tanah (digoreng jangan sampai rentung/hangus, nanti mazola pahit..samada nak sangai atau goreng guna minyak, tu terpulang...kak anis suka yang digoreng dengan minyak sebab kaler mazola akan cantik) dan dikisar.

1 mangkuk gula halus
2 mangkuk tepung gandum
Minyak Mazola original (jgn campur dengan minyak masak pula sebab nak jimat kos punya pasal) secukupnya hingga doh boleh dikepal dan dibentuk- (saya guna minyak jagung Daisy)
kuning telur utk sapuan.
kacang tanah disangai utk hiasan.

Campur tepung + gula + kacang tanah kisar . Gaul sebati. Masukkan minyak mazola hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.bentukkan ikut suka, sapu kuning telur dan letak kacang tanah atasnya.Bakarlah hingga masak kekuningan...

September 12, 2011

Weekend yang happening...

Assalamualaikum...

Weekend yang penat, pening, busy giler masak dan menghadiri jemputan rumah terbuka. Hari Sabtu, pas je bekfast kat Kayu nasi Kandar (since lama tk makan roti canai-bulan posa), terus ke Tesco utk beli barang2 basah dan top up mane2 barang2 yg tak de dan terkurang...masa tengah2 membelek2 barang tu, si kakak jiranku telepon, nk datang beraya, katanya...ok la, datang la tengahari skit...kataku. Fuhh....sikbaik sebelum kua rumah tadi, sempat kurebus nasi impit kt rice cooker...

Balik dari Tesco, terus singsing lengan baju masuk ke dapur. Terhasil la rendang ayam sekor, mee hoon goreng. Licin rendang ayam sekor u...tk smpai 10 orang makan...mesti sedap la tu...kalo tak org tk bertmbah2...yer dak...? hehehe...tk sempat snap gambo rendangku...


Selamat 1 rombongan tetamu. Pastu, adik ipar lak call nak datang....alamakk...nk masak ape yer...rendang ayam dah abis, nasi impit banyak la....kusuruh anak bujang turun ke kedai beli kacang tanah...apelagi projek buat kuah kacang daging pun bermula....dan terhasil la kuah kacang yang lazat berkhasiat tu....syukur..anak buahku bertambah2 makan....goreng mee hoon lak seround...sempat kugodek2 brownies cokelat...ditambah dengan kerepek2, kuih2 raya yang mane ade dan tk ketinggalan jeruk2 dari Penang pun ade....hmmm....rumah terbuka yg tk dirancang pun berjalan dgn lancar...

Selamat rombongan ke 2...legaaa...baru nk rebahkan badan, si anak bujang message kawan2 nak datang....datang la, jawabku....mee hoon ade lagi, sik impit kuah kacang ade lagi...ok la...rombongan ni terdiri dari anak2 dara seramai 5 orang (kawan sekelas ank bujang) dan 2 org teruna....tapi diorng ni bila disuruh makan malu2 kucing la plak...minum dan makan brownies jer...yg lain sampai sudah tak dijamah....alahai...malu2 la plak...macam la umah makcik (makcik? da tua rasa diriku ini)..ramai sngt orng....da abis minum...borak2 jap...deme pun balik...aku plak pas solat maghrib, terus kua ada urusan nk buat.

Semalam hari Ahad, kepala dah pening, terpaksa telan panadol. Pukul 2, terus keluar ke Kg Sri Aman, Puchong. Juadahnya nasi minyak dan mee kari...hmm...yummmyy...balik umah kol 4pm, pergi la umah jiran sebanyak 3 buah rumah....laksa ada, mee hoon sup ade, nasi lemak pun ade....rojak buah tk ketinggalan....humakk ai....perut aku da sendat, tk leh nk masuk dah....laksa jer yang boleh masuk...lain2 tolak tepi...

Itu la kisah di Aidilfitri...open house sana sini...perut diikat jangan sekali...dah banyak makan, elok puasa ganti....

September 9, 2011

Kuih Goyang Ani


Assalamualaikum..
Salam Lebaran ke 11...
Lamanya tk mengupdate blogku ini...edisi raya langsung tk de..huhu...sedeynye psl kamera buat hal time2 rayer...tk per la...ape nk dikato....
Ni jer la kuey rayer yang tinggal...kuey goyang kakakku kt Kijal sana....ni la speciality dia yg mmng tk de orng lain leh challenge expc...aku....tiap2 tahun tk de kuey goyang ni, mmng tak lengkap....sedap sangat...rangup...tk manis sangat.....hmmm....mmmng marveles la....

Kasi dia posing skit....ni baru ade peluang nk belasah kuey goyang ni....al-maklum la, raya ke 2 aku dah kena sakit tekak dan batuk yang teruk...skrang ni baru la rasa sihat Alhamdulillah.....

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...