August 25, 2011

Raya Holiday mood

Assalamualaikum

Tiada mood lain selain daripada holiday mood...



Tatap lah ruper topping red velvet oder dari sorang rakan nk bawak pulang ker Sarawak...tu pasal packing cantik masuk tupperware.....

August 16, 2011

Bronokku yang enak



kuih beronok manis bergula
enak dimakan ngak terkira
rutin hidup telah bermula
rabok mata dok soh kira..hihihi


Assalamualaikum...hehehe...itulah email pantun yg kuterima dari my sis Jac kat Ganu sinun pada pagi2 arini...

rutin hidup telah bermula
nak buat camane hadap aje ler
kalo tak, nak makan ape
rabok mate, tu dugaan belake...


hehehehe...berpantun lak kiter yer...

tu la rupa bronok ambe
memang sedap anakanda suka
tapi sayang lembik la plak dia
ceduk ngan sudu, kuis2 jer kat kelapa


amacam...?

aritu mintak resepi bronok
dah buat ke belum wahai adinda
buat sendiri leh makan sapa senok
mesti abang bertambah suka...


hehehe...ok la...chow cincau....nk buat kerja lak ni...

Bahan-Bahan:

2 cawan biji sagu
1 1/2 cawan gula
3 sudu besar pewarna merah
2 cawan air
Kelapa parut ambil yang putihnya saja
Secubit garam
Perisa pandan

Cara membuat:

1. Basuh sagu dan sejatkan. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air.
2. Masukkan gula dan perisa pandan menggunakan api yang perlahan kerana sagu mudah melekat pada periuk jika api besar. Kacau tanpa henti hingga ia menjadi pekat.
3. Kacau sehingga sagu kelihatan berkilat.Jika terlalu keras hingga sukar nak kacau,tambah air sedikit dan kacau lagi. Tutupkan api.
4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.Potong mengikut citarasa. Gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul garam.

August 12, 2011

Macam2 ade


Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat. Ni onde2 yang tak bulat tak serupa onde2 orang lain buat. hahaha...nway...smuanya dah selamat masuk perut....alhamdulillah...

Kasi posing sikit...


Ni la kerjaku sejak seminggu yg lepas. Masih menyiapkan oder2 sahabat handai dan adik bradik...penat ooooo....



Ni order dari adik2 nurse kt HKL sinun. Lenkali order lagih....


Tak larat nk pokpek banyak sngat pagi ni...have a nice weekend.

August 9, 2011

Cucur udang


Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yg ke 10. Sekejap jer masa berlalu kan..? Semangat nk raya mesti dah berkobar-kobar kan? Pastinya persiapan raya gempak habis tu...dari kirim kad raya, baju raya, kuih raya, duit raya...ermmm...seronok kan...bertambah seronok pada staff2 kerajaan, dapat bonus u....tahniah!! bak kata my sis fadzilah, rezeki untuk semua, yer lar..aku pun merasa gak tempias nya...psl mereka ni order kukis raya denganku...wakaka...haaa...rasa cam lega la sangat, semalam siap semua 150 keping kad raya bos...tunggu bos sign dan post jer...syukur...Allah memberi kesihatan yang baik dan memudahkan segala urusan...

Ok...bercakap pasal cucur udang (pls refer above pic), hehee...itu la rupanya cucur udang pada percubaan pertama. hahaha...lawak betul...tak menjadi dia...bila adunan tu diletakkan dalam senduk, melekat plak dia...pastu aku dah give up, terus aku tuang goreng cam goreng cekodok biasa...so ianya tidak la berupa cucur udang...tapi dah rupa cam lempeng udang...tapi rasanya tetap sedap...rangup2 gitu....anak2 ske sangat tapi diorang ni kalo tak tanya...tk reti nak bagi komen...(erkkk...atau pujian)...hik2...bila tanya baru nak cakap...ermm sedap la bu...tk cukup la...bla..bla...biasa la, budak2 ni janji perut mereka kenyang...maklum seharian berpuasa....kena plak yang siadik tu, dari dulu smpai sekarang tak bangun sahur....kejut la camane pun...bangun la, minum air ker...makan kurma ker....tetap tak nak dia...



dan...taraaa...ini rupa cucur udang pada percubaan ke 2 semalam. Ni kes tak puas hati nyer pasal dan request dari anak2 suruh buat lagi. Alhamdulillah...kali ni buat dengan lebih berhati-hati, tekun dan sabar...syukur...menjadi dengan elok. Siadik turun ke gelanggang gak...dah rasa cam bersilat plak di dapur yang sekangkang keraku itu...apa taknya...udang tu bila dah diletakkan keatas adunan tu, masuk jer lam minyak panas tu terus dia meletup2...mane tak bersilat dan melompat....sayang kulit oooo...kena minyak panas tak pasal2 berparut lak kang....hehehe....

So hasilnya amatlah mengembirakan hati dan mengenyangkan perut. Makan seketui pun dah cukup....tapi rasa yang lempeng udang tu lagi sedap...rangup gitu...tk per la...belajar dari kesilapan dan dapat menikmati makanan hasil air tangan sendiri, itu sudah cukup memberi kepuasan.

Ok...untuk kak nor secubit garam. tq for the recipe...nk copy paste kat sini plak...mintak izin yer...

CUCUR UDANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan

Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket (lap kering udang supaya masa menggoreng udang tidak meletup)
Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
Hidangkan dgn sos cili kegemaran atau boleh cucah dgn Sos Cili homemade ni.

August 5, 2011

Puasa - day 4


Assalamualaikum...

Juadah berbuka yang enak, marveles. Dapat resepi ni dari blog secubitgaram, kak nor...mintak izin share resepi kt sini. TQ!

SPAGHETTI LEMAK PEDAS
resipi : CMGebu
sumber: K.Nor @ SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat - (tomato besar, hiris bulat)
1/4 bahagian red capsicum, dadu - (tk letak, kalo letak pun, bdk2 tk mkn)
1/4 bahagian green capsicum, dadu - ( " )
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu - (" )
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu ~ letak udang jer
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air ~ k.nor guna air rebusan pasta tu

CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.


Puding yang begitu menyegarkan. Terimakasih kepada empunya resepi...alhamdulillah sedap, segar, sejuk jer tekak...w/pun kejadiannya idak la cantik sangat...ok la...resepi attached below. Resepi dari blog masam manis.

PUDING JELLY OREN
by : Juwita

Lapisan Jelly
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning - ita letak warna oren
sedikit oren Sunquick - ita tambah

Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
ketepikan
Lapisan Puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning - ita letak warna oren
sedikit oren Sunquick - ita tambah

Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan

Cara-cara untuk melapis
sediakan bekas yang sesuai.
masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.



Chef ni jenis tk sabo nk buat keje cepat2. tang melapis tu fail la...cos bila dah buat 1 layer, masukkan lam peti ais, nk nunggu layer tu keras lama gak...tu yang tk sabo, lapisan jadi tebal nipis....main taram jer masa melayer tu....first attemt, ok la...marvelles!!

August 4, 2011

Puasa - day 3


Assalamualaikum.

Juadah berbuka semalam. Ayam masak sambal hijau. Favourite siabang, kalo boleh lagi banyak nk ditambahnya cili api tu. Suka betul dengan lauk pedas2...


Dalca daging dan sayur-sayuran...lama tk masak dalca nih...tk kisah la tk makan ngan geng dia sinasi minyak...janji makan ngan nasi. Buat lempeng cicah ngan dalca ni pun besh gak....terangkat...alhamdulillah...njoy ngan rezeki ramadhan yang melimpah ruah.

Last but not least, kurma. Ni wajib ade tiap kali waktu berbuka atau sahur. Tahun ni banyak plak orng sedekahkan kurma. Syukur sangat2...berkotak2 kt umah ni...lebih dari cukup untuk sebulan bulan ramadhan kali ni.....tapi dalam banyak2 kurma ni, kurma WASEM tu yang 'the best'...mmng sedap...tk lembik sangat dan mmng feveret kami sekeluarga. Tiap2 tahun memang setia dengan WASEM jer...tk pernah beli kurma lain....tapi nampak gaya tahun ni ade tetamu baru iaitu nadine dan sunsweet...hehehhe...

August 3, 2011

Puasa - day 2


Assalamualaikum...

Nampaknya edisi puasa-day 1, tk de entry...hehehe...Hari ni dah masuk hari ke 3 berpuasa. Puasa tak? hehehe...mesti la puasa kan? best gak bulan2 puasa ni kalo pekena makanan feveret sendiri kan? Blueberry cheese tart ni mmng feveret kami anak beranak...dah lama sangat plan nk buat tart, dari sebelum puasa lagi...syik tangguh, tangguh...so smlm dah hilang sabar dah, tk leh kontrol lagi dah...buat la jugak...so far 2 ari berpuasa ni, tk banyak lagi duit aku mengalir ke bazar2 ramadhan..yang ade pun hanya rm4 utk 2 keping murtabak...itupun dah feveret anak2 yang tak leh nak halang dah...siap pesan kat Adam, kalau nk beli murtabak tu, beli yang telur nya dibasuh....bukan telur yang masih dalam bekas telur tu...faham tak? Camtu sekali u....

Nak bercerita 1 kisah lucu di awal puasa ni, macam2 lak dugaan. Lepas berbuka puasa semalam, terus bersiap nak hantar siabang tusyen. 'hantar awal skit yer bu, katanya...aku pun mengiyakan sahaja la...pas anta dia terus pecut kereta balik umah. Tak sampai 1/2 jam sianak message, katanya 'hari ni hari Selasa la bu...' Ya Allah...camane la leh lupa arini hari Selasa. Sedangkan tusyen hari Rabu....ya Allah hu akbar...sianak lupa, siibu yang tua ni apalagi...abang...abang...Ntah ape la yang difikir anak beranak sampai boleh lupa camtu sekali...ermmm...sabar aje lah!


Di bulan Ramadhan yang mulia ni, aku memanjatkan syukur ke hadrat Allah swt...semoga kami akan sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan sempurna. Dilindungi diri kami daripada segala penyakit berat dan merbahayakan. Ditetapkan iman dan hati kami untuk sentiasa melakukan amal kebaikan dan amalan yang berterusan dan sempurna. Kurniakan kami hati yang suci dan bersih, semoga kami sentiasa dalam lindungan dan peliharaanMu, ya Allah....amin..amin..yarabbal alamin...


* gambar2 sangat tidak memuaskan ati...selain drpd usia kameraku yang dah terlalu uzur...faktor brand cap ayam juga mempengaruhi kualitas gambar2 di atas* hehehe...

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...