May 30, 2011

Muffin Nur kasih...


Haahaha...gempak betul tajuk...ni la penangan Nurkasih the movie yang sempat ditonton semalam ngan adinda, ciksu and anakanda Adam...ada gak part yang nitik airmata pastu lap ngan shawl...huhuhu...sampai tua gak jodoh Adam ngan Nur...Jordan is great...beautiful...bestnya kalo dapat pergi Jordan suatu hari nanti....InsyaAllah....


So bermuffin lagi la kiter...ni utk hidangan tetamu yang datang agak mengejut semalam..balik dari hantar si abang ke Politeknik Shah Alam, terus ke Seksyen 19, Shah Alam, kenduri kawen sepupu. Lepak2 kt situ sampai umah dah kat kol 2pm....terus kugodek muffin yg senang sangat nk buat nih...dapat dalam 17pcs...balance yang tinggal hanya 4 pcs...hmmm..sonok tgk anak-anak buahku menjamu selera...



Yang hitam2 tu choc chips...muffin perisa strawberry...

May 28, 2011

Oreo cheescake



Assalamualaikum

Kesihatan yang kurang memuaskan sejak 3 minggu ni membataskan aku untuk membuat kek...hehehhe...kek2 simple boleh la...tapi kalo kek nak deko2 dan yg cerewet skit terpaksa tolak order...bila dah tk sihat, cam2 rasa nak makan...macam2 nak buat...oreo cheesecake ni kes terpandang kek ni kat SR, so pelagi...tahankan gak buat...sikbaik ade kitchen helper yg sudi membantu...terhasil la kek yang begitu membuka selera dan sedap sokmo ni...tapi tk leh makan sokmo nanti lemak bertambah, sape susah...



Kasi posing skit ngan strawberry beli kt Tesco tadi...yummyyy....

May 22, 2011

Muffin Pandan berbadam



Assalamualaikum..

Buat muffin ni untuk my nephew Aiman yang warded at hospital sungai buloh...accident hit and run. Alhamdulillah tak de ape yang serius...get well soon...



May 15, 2011

strawberry muffin berbadam



Assalamualaikum w.b.t

jom kita memafin....sedapnya dimakan panas2...fresh from the oven...terangkat beb...!..Inilah sarapan di pagi minggu yang damai ini...buatnye teramat la senangnya, kena pulak bahan2 yang memang dah tersedia ada kat umah. Proses membuatnya tidak sampai pun setengah jam,...Alhamdulillah...cukuplah untuk kami berdua bersarapan pagi ni, tinggalkan untuk siadik seketoi dua....si adik pepagi lagi dah keluar bersama kawan2 dan cikgu sekolah ke PWTC, KL untuk latihan tarian untuk malam Citrawarna minggu depan...Jangan lupa saksikan di kaca TV anda 21 May 2011 nih...malam minggu tapi not sure tv maner, tapi rasa mesti tv1 or tv2...katanya menari sewang dan jugak zapin...hehehe....



Ok..untuk yang selalu berkunjung menjengok blog ku ini, tqvm atas kesudian anda...for my sis, both Fad and Jac, kalau rasa nak try buat muffin ni, silakanlah...senang yang amat....budak2 mesti suka makan...rajin2 la sikit menkreativitikan tangan anda itu....hekhekhek....jangan marah...

STRAWBERRY MUFFIN BERBADAM

Bahan-bahan

1/2 ketoi buttercup
3/4 cawan gula castor(i guna gula biasa jer)
1 1/4 cawan tepung diayak dengan 1 sudu teh baking powder
1 biji telor
50ml susu segar (susu kotak nestle tu)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa strawberry (boleh nk guna perisa lain pun, mocha, pandan, chocolate, ikut selera memasing)
nibs almond untuk ditaburkan ke atas muffin

cara-cara

Pukul butter dan gula hingga kembang, putih
masukkan telor, pukul lagi
masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi berselang seli dengan susu segar
masukkan esen vanilla dan juga perisa pilihan anda...
kaup balikkan adunan dengan senduk kayu
jangan lama2 sangat kaup dan balikkan tu, nnti bila masak muffin tu lekang dari cup dia...so tk cantik plak...hehehe...
Masukkan dalam cup dan taburkan badam tadi...sedia untuk di bakar

adunan ni dapatlah dalam seploh biji muffin saiz cup seperti di dalam gambar

SELAMAT MENCUBA...

May 8, 2011

Cupcakes (suka dalam duka)


Assalamualaikum

Ada kisah disebalik 4 biji mini cupcake tu...akan kukenang sampai bila2...kekadang kita tidak menyedari yang kita melukai hati orang, kekadang bukan kita terlalu hard up sangat terhadap sesuatu tetapi 'INGATAN", itu yg paling berharga...





Kerana cabaran itu aku menghasilkan cupcakes biru comel-comel ini kerana kalau difikirkan, bukan aku tak mampu untuk membuat cupcake....Alhamdulillah dan terimakasih ya Allah kerana menganugerahkan aku kelebihan itu....dan jua rezeki yang membolehkan aku membeli bahan2 untuk membuat cupcake...kerana rasa terkilan di hati, kuhasilkan cupcake ini untuk my close neighbours sempena mothers day pada hari ini....aku gembira dan puas melihat riak wajah gembira mereka bila menerima cupcake ini....tanda mereka 'diingati' bukan kerana mereka tak mampu untuk membeli sebijik cupcake....

Happy mothers day for all mother's out there....semoga semua sentiasa dihargai dan diingati.....amiinn...

May 4, 2011

Macam2 ade




Assalamualaikum..

Nama saya Husna...umur saya 2 tahun...hari ni mama buat birthday party saya...saya sangat seronok...saya dah boleh bercakap sikit2...saya dah boleh jawab salam...saya suka makan keropok lekor dan buah pelam manis...dalam gambar ni saya nak buat peace...tapi belum pandai lagi...hehehhe....yang satu lagi tu, jgn marah yer, saya seksi sikit....(birthday girl yang comel, my niece...buah hatiku)


Peach chilled cheesecake....kek yang paling laku skali




Birthday cake Husna, was done by me....tapi tak berapa puas ati dengan hasilnya. Fondant tu cam buat hal la plak...mungkin faktor cuaca yg hujan pada pagi tu so bila dicanai fondant tu asyik break aje...jenuh ditambah gula icing tapi tak mahu gak dia...a bit disappointed but atleast ade lagi 1 cake yang dapat menutup rupa kekku yg buruks itu....gambar kek lagi 1 tk sempat nk snap...pastu, ade kisah disebalik nama 'HUSNA' pada kekku itu...dah siap terap huruf HUS....bila cari alphabet 'N' tak jumpa...jenuh difikirkan camana nk buat huruf 'N'...macam2 cara telah dicuba...tiba2 datang idea.....toingg...aku pusingkan huruf 'U' tu, jadilah 'N' huruf kecik....hahahhaha....kami bantai gelak tanda puas ati...mana taknya...cam2 cara kami cuba buat, sampai dah nak give up, nak remove dah nama tu balik, tk payahlah tulis, kata mama Husna...tiba2..last minit...Allah berikan aku idea yg bernas ini...heheheh...lega...puas ati...i'm in the process of learning....insyaAllah kalau buat selalu, 1 hari akan terhasil kek yang lebih cantik lagi hasil dari tanganku....insyaAllah...



Roti jala...mok, aku dan adikku Mah yang begitu penat menjala pada hari itu...penat tapi seronok....kaler tk cantik sangat, tak kuning sangat pasal guna yellow lemon colour....egg yellow dah abis....huhuhu....tk per la...janji roti jala tidak menjadi lempeng, dah cukup bagus...pasangannya kari ayam lupe lak nk disnap...karinya telah dimasak dengan begitu enak skali oleh chef SH....hehehehe..



Macam2 kek....silakan...silakan....kek coklat dibuat oleh babysitter Husna (adikku Mah)..., kek pelangi was done by me, requested by mok, mok memang suka kek2 butter plain camtu, kek pisang, beli kat kedai, puding coklat, aku tukang masaknya...semua puji sedap....ehem...ehem....banyak beno benda manis dalam party ni....makan tk leh lebih2...seketoi setiap satu dah memadai...


Mee hoon goreng telah digoreng oleh chef bonda tercinta...sedappp...enak dan berkhasiat...ade sayur, ade telur, ade potongan ayam....hmmmm....walllahhh....

Husna's 2 years old birthday...
Lokasi, Sura Hujung, Dungun

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...