February 25, 2011

Chocolate Muffin



memuffin la plak...boring tak tahu nk buatper ptg tadi...tgk bahan2 semua ade, pelagi slongkar cari resepi trjumpa resepi choc muffin yg sngt senang nk buat. lagipun kek coklat aritu tk sempat budak2 nk makan...ku zassskan kepada 2 orng jiran yang baik ati yg tolong aku smlm...saat susah, itulah gunanya hidup berjiran...syukur...dapat jiran2 yg baik...



slpas dibedah siasat...sedap, moist dan sngt lembut....ganache tu terlebih cair la plak...so rupenya tersangat la comot...

Chocolate Cupcakes

source - secubitgaram.blogspot.com

1 1/3 cups plain flour
1/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons baking powder
3/4 cup dutch-process cocoa
75g butter-melt
1/4 teaspoon salt
1 1/2 cups white sugar
2 eggs
3/4 teaspoon vanilla extract
1 cup milk

Choc chips (optional)

1. Preheat oven to 175 degrees C (350 F). Line muffin tins with cases.
2. Sift together the flour, baking powder, baking soda, cocoa and salt.
3. Add in the sugar and mix well .Set aside.
4. In a large bowl, mix the melt butter and milk. Add the eggs and mix well. Stir in the vanilla.
5. Add the flour mixture into the liquid mixture. Mix well.
6. Fill the muffin tins 3/4 full. Bake for 15-20 minutes or until a skewer comes out clean.
Leave to cool in tins for at least 10 minutes, decorate when completely cool.

Udang masak kunyit



Assalamualaikum di pagi Jumaat yg mulia dan penuh barokah...

Arini sihat, alhamdulillah...pepagi ni nk tayang menu masakan enak yg simple, senang nk buat yg menjadi kegemaran anak2 bujangku...syukur la...bab mkn2 ni anak2 tk cerewet, masak ape pun diorng belasah...pastu kalo sedap, diorng suh la buat lagi dan lagi...kalo goreng kunyit camni, adik yg tk braper suka udang tu pun leh makan udang....cam tu skali penangan masakan simple camni...slain drpd udang leh gak guna ayam, sotong...sayo lak leh la bubuh karet, cauliflower, kcg panjang...aku nyer kes sayo abis stok, tu yg moyok jer kcng tu...hehehee

February 24, 2011

moist choc cake



Assalamualaikum w.b.t

kek ni buat malam tadi...saje buat utk makan2...bila anak2 bujang tnya, sape ode kek, bu....aku jawab la...tk de sape, utk makan2 jer...kan main suka lagi siadik tu...mmng dah lama beno tk buat choc cake ni...resepi ni actually versi kukus...kerana malas nk kuakan pengukus yg dah lame tk dgunakan tu, aku bako jer ler....bila dah bako, dia merekah la plak...huhuhu...

Pagi ni tk baper sihat, tak keje,..pagi tadi gi klinik bila check BP...naik la plak...no wonder la aku syik sakit blakang tengkuk dan bahu jer...doc tu pe lagi...membebel suh aku kurangkan makan lemak la, mknan brgoreng la, kurangkan garam la....doctor...TQ doc atas nasihat2 doctor tu...nasihat doc tu tk de yg salah, semua betul cuma aku ni kadang, kalo dah tgk makanan tu, smua sedap pada pandangan mata dan membukak selera tekak aku nih...nak melantak jerkk...badan pun dah cam belon, naik jer tk turun2...camane ni...dah cuba kurangkan makan nasi, benda2 manis...agak2 aku ni tk de xcercise langsung kot....mungkin tu faktor yg tepat skali...selain pemakanan, kita nk gak buat senaman, biar kua peluh2 dan sisa2 toksin dalam badan tu....yer dak...(jgn cakap jer...pls do...

p/s walking is the best way to exersice...it is cheapest too...



February 22, 2011

Roti jala


السلام عليكم

Resepi roti jala requested by my fren...

ROTI JALA
byUmmi


2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

Hidangkan bersama kari ayam...malu nak tunjukkan rupa kariku yang begitu cair ini...tk prasan masa blender kelapa tu trlebih ayor....tapi pepepun dah selamat masuk perut dan tangki Indahwater yerr...



kari ayam ni semua orang pandai buatkan? so tk yah la tempek resepi kt sini...penat nk taip...hehehhehe...

February 20, 2011

versi pink kaler



السلام عليكم versi pink agar2 santan....agar2 premix nona ni mmng sedap..nk sedap lagi, aku tmbahkan santan kotak, kocok2kan ngan telo sebijik. pastu tuang dalam agar2 yg tgh mendidih...tuang dalam mould dan sejukkan...hmmm...sedap dimakan sejuk2....




Versi kek pink roses...Kek ni pada asalnya sicilian orange kek, saje buat utk dibawak ke rumah adik ipar di saujana utama sempena behday anaknya si ateen...pastu ntah camane leh timbul idea nk dekokan dia dgn fondant nih...teringat stok fondant yg masih elok berbalut dalam tupperware, rasa cam nk cuba2 test power....hehehe...so ni la hasilnya...ok la...tk leh komen banyak2...1st attempt for the beginners like me...

February 17, 2011

Tiramisu



bahan2 yg diperlukan



gelas dessert ade 2 jerkk...hehehhe...lum smpat nk tmbah koleksi lagih...





close-up after post mortem...mmng yummy...bwak kt opis, kawan2 smua kata sedap...siap oder lagi...hehehh

السلام عليكم

Alhamdulillah..syukur dapat gak buat Tiramisu yg diidamkan nk buat sejak drama Tiramisu bermula smpai la dah abis drama tu....buatnyer senang sangat, ingredients tk banyak (sila rujuk gambo), tapi ingredients mahal skit la....whipping cream tu rm6.20 (250ml), tartura cream cheese (250gm)-rm6.00 dan biskut finger lady tu rm9.30...hehehe...siap ngan harga sekali u...For your info my sis, Jac. so dpt la 2 cwn tu, dan satu lagi masukkan dalam bekas square..ok la...lebih dari cukup utk kami bertiga....

oh yer...alang2 masuk n3 pasal kek, ade la sorang silent reader blog aku ni (ofismate) tanya aku, u ni slalu buat kek jer, tk takut ker syik makan manis2 jer?...ahahha....nk trgelak pun ade, terharu pun ade psl ade gak member yg prihatin...tp FYI, tk bermakna aku buat kek aku 'ngap' tk henggat....leh control lagi...insyaAllah..maner yg baik, mane yg tk baik...kadang aku buat tu bkn nk mkn sngt tapi saje nk test power and excited wanna see the result...dan 1 more thing, beruntung kalo jadi neighbour i tau...slalu leh dpt mkn kek free..hehehe..nyway...thnks a lot atas keprihatinanmu....

Ok...utk sesapa yg nk cuba buat Tiramisu, sila la...tk nyesal buat....sedapppppp sangat....1/2 hour b4 makan Tiramisu makan la garlic oil 2 bijik atau pastu mkn la bubur oats, atau minum teh natural Clenx Tea...elok utk buang lemak2 gituh...

ni resepinyer..

Bahan-bahan

.2 packet biskut lady's finger
•250ml whipping cream
•250gm cream cheese
•1/2 cawan gula halus
•1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
•1 sudu makan serbuk nescafe
•serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. celupkan sekejap biskut ladyfinger
5. susun dalam bekas
6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut
7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td. sejukkan...
9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...enak skali dimakan sejuk2...cam mkn aiskrim gitu...

February 16, 2011

Variasi dessert






السلام عليكم

2 jenis agar2 utk retirement lunch ofismate...ada balance skit aku letakkan dlm mould ni...lame tk pakai mould ni, terperuk duk lam almari dapo...so telah slamat pudingku ini masuk perut 56 jemputan...ade komen sedap, ade yg komen sebaliknya....biasa la...adat la tu kan...? yg bestnya 1 komen tu, depan mataku (ni kes tak tahu sape yg buat!!!)...

February 13, 2011

Sicilian orange cake



In the making...







ermmmm....ni la hasil kek (butter cake) yg paling gempak yang pernah aku hasilkan..Alhamdulillah, kalo resepinya ok, ok la jadinya...resepi orange kek ni aku dapat dari blog lovetocook...tqvm Love...sblm ni penah buat resepi dari ofismate, hasilnya tk begitu memberangsangkan...bila dpt resepi ni, rasa excited sngt nk mencuba...

seriously, cake ni sedap sangat...gebus...rasa cam kenyal2 cam tu...ermmmm camane nk describe rasa dia yer...hanya orng yg penah makan jer yg tahu camane rasa orange kek ni...ekekeeke....

so inilah kek behday utk kami pada tahun ni....tk de deko2 pong tk kisah lah...dh tk heran ngan kek deko2 nih (eksyen la sgt)....syukur...anak2 ske makan...tk tunggu sejuk dah dipotong dan ngap masuk mulut....hehehe

resepi diattach kt bawah yerr...

SICILIAN ORANGE CAKE (adapted from Rick Stein's Mediterranean Escape)
Source ~ Ellie from Almost Bourdain

Ingredients :~
• 250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
• 250 g caster sugar
• 4 medium eggs
• 1 1/2 tsp finely grated orange zest
• 250 g self raising flour
• 85 ml freshly squeezed orange juice
For the icing:
• 125 g icing sugar
• 5 tsp freshly squeezed orange juice

Method :~

1. Preheat oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.
2. Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.
3. Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.
4. Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.
5. For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.

February 11, 2011

Berjalan dalam HUJAN











Hujan yg melanda sepanjang 2 ari, membasahi bumi melaka memberi makna yg kami tidak dapat enjoy sepenuhnya sepanjang berada di sana!! hurm...frust sungguh...namun sebenarnya hujan itu suatu rahmat....walaupun tk selebat maner tapi cukup utk melencunkan baju dalam masa 10 minit!..hehee...tapi Melaka tetap happening...hujan ker tak ujan, ramai jer tourist...expecially kt tugu afamosa tuh...tp sedikit terganggu dengan kehadiran student2 yg buat 'task' kt situ...kami pulak yg terpaksa tunggu dan dijeling bila nk ambik gambar kt depan tugu tu...konon kita macam mengganggu kerja diorng...ntah...aku pun tak faham...dah la kita berhujan, nak ambik gambar macam 1 kesalahan besar plak...agaknya kita perlu menunggu kerja mereka selesai kot...pasal mereka dah 'chopp' dulu Afamosa tuh...

itulah kenangan di Melaka kali ini...but its ok...kalo rasa nk pergi lagi, insyaAllah....bukan jauh sangat pun...KL to Melaka tk smpai 2 jam journey...next time mungkin dapat merasa naik Menara Taming Sari atau setidak-tidaknya River Cruise....InsyaAllah.....

Memory in Malacca - 30hb Jan to 31 Jan 2011

February 10, 2011

Nasi lemak, Kopi susu




Assalamualaikum

Salam pagi yang penuh ceria dan barokah.

Tengok gambar pun da kenyangkan?...dah lama idamkan nasi lemak ngan ikan tongkol sambal...tganu stail...mmng sedap...khasiat tu mungkin kurang skit la rasanya...dgn lemak dan minyaknyer....yer dak??...tp once in a while, ape salahnya, apalagi arini ari istimewa buatku....so tk dapt potong kek pepagi ni, makan ape yg nk dimakan adalah sesuatu yg istimewa...

Last night lepas maghrib, siabang dah awal2 wish happy birthday to me...kata dia, kalo ikut islam, lepas maghrib dah kira masuk ari lain, so before dia gi tusyen sempat wish dan cium2 aku....touching u!...siadik...pagi ni dengan taik mater, dgn muka lum basuh wish...happy birthday, bu...heheehe....macam2 ragam anak2ku...tapi tk per...aku happy, atleast ingatan dari anak2 sudah cukup memadai daripada segala-galanya....bukan hadiah, bukan harta benda tapi INGATAN melebihi daripada segunung intan...tit...tit...msg hp 2 kali bebunyi, msg happy birthday dari kakakku di Kijal, Kemaman dan adikku ciksu di Vistana, KL....TQ dears....love u all....muaahhhh....

1 thing kita tak boleh expect orang lain macam kita...mungkin bab2 ulangtahun ni, kita ingat sangat, harini harijadi sape...dan bila...even aku pernah wish kawan yg tak berapa close dgn aku tapi aku ingat birthday dia!! heehe...tk per...tiada paksaan utk sesapa men'wish' sesapa pun, bukan wajib pun kan....semuanya tepuk dada, tanya hati....biar semuanya ikhlas dari hati yg suci....alamak, pepagi ni membebel la plak....

So di hari ini, aku bersyukur kehadrat Allah s.w.t kerana masih diberi segala kekuatan rohani dan jasmani, ketabahan hati dan kekuatan fizikal untuk menghadapi hari2 mendatang bersama 2 puteraku yg tercinta...menjadi ayah dan ibu kepada mereka berdua, memerlukan 'kekuatan' yang bukan sedikit...hanya Allah yang tahu, yang mengerti luar dan dalamku....hanya padaNya tempatku mengadu...yang maha pengasih lagi penyayang...Alhamdulillah dengan segala rahmat dan kurniaanMu, Ya Allah....

coretan - 8:23am, 10 Feb 2011

February 8, 2011

jom layan cheese cake lagih...


assalamualaikum...

salam alls....lame tk menghapdate blog...rindu sewindu-windunyer....bercuti sakan...amik leave sehari, dapatnyer 9 ari....perghhh....kalo la camni selalu, best betui kan? (hahhaha...bukak r company senirik....)cuti panjang, langkah panjang, km kete panjang....yg utama skali duit yang kua pun panjang....haahhahha...tp cuti panjang kali ni tk dpat balik kg..frust tul...kg orng lain lak aku jelajah...ish..ishh..ishh...

nk persembahkan kek yg kubuat malam tadi...mulanya nk buat tiramisu...dari cite tiramisu start sampai la ni tk trbuat2 lagi tiramisu....hurmmm....cam biasa la, blueberry chilled cheese cake gak jadi pilihan....budak2 dan juga mak budak...we all die hard fan of cheese cake....yehaaaa.....to my sis jac, pojek dah on lum...?

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...