November 3, 2011

Frambozen Kenari tak jadi


Assalamualaikum...

Tengok pada tajuk, memang frust. Tapi tk per...jamu mata dulu dengan gambo kueytiaw yang dimasak untuk breakfast pagi...walla...sesekali masak for breakfast, rasa cam bangga lak...hahahha...

Ni plak rupa FK nih...aku sendiri tak tahu samada rupa FK aku nih betui ker tak...(w/pun aku rasa cam tk betul)...pasal ni lah first time aku buat benda alah ni...kepingin sangat bila tengok resepi ni daripada blog Azlita (fromintankitchen.blogspot)...so bila tgk smua bahan2 dah ade kat umah, aku pun ape lagi...misi pun bermula la...
Aku guna loyang biasa 10x10 tu, loyang cutter tak de...rasa loyang tu besar sngt kott....tk padan ngan adunan yang sikit...tu yang ropernya jadi nipis beno....dah macam rupa aper yer, tk de rupa kukis langsung...pastu bab membakar, jenuh menunggu masak beb, 1 1/2 jam bakar tu...dengan suhu 90C...pastu nk kena tunggu sejuk lak dalam oven tu 1 1/2 jam....humakkk aiii...tang tu yang aku failed...nk menunggu, sedangkan mata dah ngantuk....camane...? so jln senang, aku masukkan dalam fridge...hahaha...so camane benda tu nak jadi kalo dah derhaka dan tak ikut kata resepi...yer dak...?? Pastu aku pakai almond nibs utk resepi nih...dah itu aje yang ada, so guna aje la...

tapi pujian harus diberi kepada rasanya....memang sedapppp...yang tk berapa nak jadi dah sedap...kalo yang betul2 jadi...camane la rasanya yekkk....anyway...tqvm utk resepi yang best ni..puan azlita..blog masam manis...nk mintak izin letak resepi kt sini...jengok la blog beliau untuk step by step buat FK nih...leh tengok dan faham dengan senang...

FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini


Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling

Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...