November 8, 2011

Aidil Adha 2011

Assalamualaikum w.b.t

Salam Aidil Adha untuk semua. Syukur Alhamdulillah dengan segala rahmat dan kurniaan Allah. Aidil Adha kali ni cam tahun2 yang lepas disambut di tanah kediaman sendiri, tak balik kampung mengenangkan cuti yang singkat....penat nak drive, siabang menghitung hari nak exam...SPM...Sijil Paling Mahal bak kata orang....ermmmm...ya Allah...stressnya...aku yang gelabah tahap maksima ni....dupdapdupdap...cam aku lak nk exam...ya Allah...semoga anakku, Kamar Rezuan dapat melakukan yang terbaik dengan izin dan berkatMu, ya Allah...

Ok..cukup pasal exam...tak nak stress pagi2 ni...ceria up ur day...ni projek sepanjang 3 ari cuti...biskut Oreo Black Beauty ni dah lama nak buat...dari hariraya Puasa aritu lagi...tp cam biasa lah...delay...delay...pastu tk buat...dapat resepi ni cam biasa kt blog Puan Azlita, masam manis...sedap..w/pun rasa cam terlebih manis.....

OREO BLACK BEAUTY...sihitam manis dan sedap...

BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by: Citarasawan
Sumber: Azlita, Masam manis
Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - ita tak letak
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - ita tak letak
Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.
Cara ita (Saya ikut jer cara Ita ni)
Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.
Biskut ni masa kita masak dia naik cantik tau membulat. tapi bila dah kita keluarkan dari oven dia akan turun.. jadi jangan panik! dan ingat tak jadi pulak..

Puding Kasih Bertaut...ermmm...sedapnya puding ni...dapat pujian daripada anak2 buahku, syukur...Alhamdulillah...penyediaannya pun tk la serumit mana...rasanya...sedap sangat....

Kasi posing maut skit

Close-up....

Ni yang dibawak kerumah adik ipar kt Saujana Utama...

Nasi briyani ni lak hidangan utama semalam. Pakai rempah briyani iman tu jer...konco2 nasi briyani kali ni, udang sambal ngan dalca sayur dan daging...tak lupa papadom...

Ni lak tat nenas. Kali ni saje letak kaler hijau, boring syik kaler sama jer...boleh??? hahahha...

Tat Nenas gulung....kulihat hijauuuuu.....

1 comment:

Acik Erna said...

Assalam SH..salam aidiladha.
rajin SH..siap buat kuih raya..acik tyak buat kuih raya pun..masak yang asas2 je.
selamat berjaya buat anak SH yang akan menduduki SPM.
Biasa lah mak2 memang risau lebih dari anak2.

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...