September 12, 2011

Weekend yang happening...

Assalamualaikum...

Weekend yang penat, pening, busy giler masak dan menghadiri jemputan rumah terbuka. Hari Sabtu, pas je bekfast kat Kayu nasi Kandar (since lama tk makan roti canai-bulan posa), terus ke Tesco utk beli barang2 basah dan top up mane2 barang2 yg tak de dan terkurang...masa tengah2 membelek2 barang tu, si kakak jiranku telepon, nk datang beraya, katanya...ok la, datang la tengahari skit...kataku. Fuhh....sikbaik sebelum kua rumah tadi, sempat kurebus nasi impit kt rice cooker...

Balik dari Tesco, terus singsing lengan baju masuk ke dapur. Terhasil la rendang ayam sekor, mee hoon goreng. Licin rendang ayam sekor u...tk smpai 10 orang makan...mesti sedap la tu...kalo tak org tk bertmbah2...yer dak...? hehehe...tk sempat snap gambo rendangku...


Selamat 1 rombongan tetamu. Pastu, adik ipar lak call nak datang....alamakk...nk masak ape yer...rendang ayam dah abis, nasi impit banyak la....kusuruh anak bujang turun ke kedai beli kacang tanah...apelagi projek buat kuah kacang daging pun bermula....dan terhasil la kuah kacang yang lazat berkhasiat tu....syukur..anak buahku bertambah2 makan....goreng mee hoon lak seround...sempat kugodek2 brownies cokelat...ditambah dengan kerepek2, kuih2 raya yang mane ade dan tk ketinggalan jeruk2 dari Penang pun ade....hmmm....rumah terbuka yg tk dirancang pun berjalan dgn lancar...

Selamat rombongan ke 2...legaaa...baru nk rebahkan badan, si anak bujang message kawan2 nak datang....datang la, jawabku....mee hoon ade lagi, sik impit kuah kacang ade lagi...ok la...rombongan ni terdiri dari anak2 dara seramai 5 orang (kawan sekelas ank bujang) dan 2 org teruna....tapi diorng ni bila disuruh makan malu2 kucing la plak...minum dan makan brownies jer...yg lain sampai sudah tak dijamah....alahai...malu2 la plak...macam la umah makcik (makcik? da tua rasa diriku ini)..ramai sngt orng....da abis minum...borak2 jap...deme pun balik...aku plak pas solat maghrib, terus kua ada urusan nk buat.

Semalam hari Ahad, kepala dah pening, terpaksa telan panadol. Pukul 2, terus keluar ke Kg Sri Aman, Puchong. Juadahnya nasi minyak dan mee kari...hmm...yummmyy...balik umah kol 4pm, pergi la umah jiran sebanyak 3 buah rumah....laksa ada, mee hoon sup ade, nasi lemak pun ade....rojak buah tk ketinggalan....humakk ai....perut aku da sendat, tk leh nk masuk dah....laksa jer yang boleh masuk...lain2 tolak tepi...

Itu la kisah di Aidilfitri...open house sana sini...perut diikat jangan sekali...dah banyak makan, elok puasa ganti....

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...