September 19, 2011

Snow almond & Choc Brownies


Assalamualaikum, hi allss...

Amacam biskutku, cam duk dalam salji tak? Ha...itulah rupanya pas digolek2 dalam breadcrumb tu...da lama nak buat kukis ni, dari ariraya aritu lagi...tp kekangan waktu yang terlalu mencemburui aku...terpaksa lupakan hasrat hati tu kejap...ari jemaat cuti malaysia, dapat la manfaatkan waktu yang ade utk buat kukis ni....hmmm...sedapnya...dengan rasa nestumya...rasa almond groundnya....marvelesss...


Kasi posing rupa dia selepas digigit...masa ni coklat tu belum keras sepenuhnya...kes tak sabau sangat nk ngapp ni...dan cam biasa la, rupanya besar2 belaka...main gentel aje la...cepat dan sedap...hihi


Haa...ni misi selesai...jemputla beraya ke umah....hehehe...



Ni plak coklat brownies untuk anak bujang bawak ke majlis gelanggang terbukanya...dah last minit baru suruh ibu masak sesuatu, mana nak ku cakau barang2 untuk masak yang heavy2...ini aje la yang mampu kubuat...since bahan2 ini aje la yang ade kat umah time tu....nak buat kek coklat, tapi serbuk koko dah tinggal skit sangat...tapi takper...yang penting brownies ni licin...yillekkk...abis dimakan oleh rakan2 seprjuangan silat abang...


Ni resepinya...resepi ni dari blog hanamemories.blogspot.com

Chocolate Brownies

Bahan-bahan
• *250g butter
• *100g cooking chocolate
• 1 cwn tpg gandum
• 11/2 cwn gula - hana buh satu cawan jer! (saya pun)
• 1/2 cwn serbuk koko
• 4 biji telur
• 1sk baking powder
• 1 cwn kekacang - hana x ltk (letak almond nib, itu aje yang ade)
Cara-cara
• Cairkan cooking choc dan juga butter secara double boiler. ketepikan dan suamkan.
• Pukul gula dan juga telur menggunakan whisk sampai berbuih.
• Masukkan tepung,serbuk koko dan juga baking powder.
• Masukkan pula butter dan cooking choc yg dh cair tadi. Gaul semua sebati.
• Masukkan kekacang. (separuh ke dalam adunan dan separuh lagi tabur selepas selesai tuang adunan).
• Bakar suhu 170 selama 20min jika menggunaka loyang 10x10. *hana bakar 30min sbb gune loyang biasa. tips dr nina>jgn overbake!! nnti kek akak kecut dan keras!
• Dah masak, sejukkan dan tuangkan topping@ganache.(tk payah topping pun dah sedap)

No comments:

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...