September 27, 2011

Mee Udang



Assalamualaikum w.b.t and gud morning everyone!

haaa...arini kita tayang mee udang yang sedapppp sangat nih...ni la dinner semalam. kalo tak syik tayang makanan manis jer kt blog ni, arini kita ketengahkan makanan utk gantikan nasik...kot2 ade sahabat yang setia ngan blogku ini nak mencuba....cuba la...tak nyesal punya...sedapp sangat, tak cukup 3 beranak makan..dah lama nak buat mee udang ni, bila ade udang jer nk buat, tapi syik tangguh2...pastu udang abis, beli udang lagi, pastu masak mende lain, pastu abis....camtu la smpai la semlam..baru berjaya buat mee udang ni....udang segar yang kurembat kat care4 ptg Ahad lepas....

Kuah tu aku buat tak la pekat maksima...budak2 dah siap cakap, kuah jgn pekat sngt bu...so kenalah ikut selera anak2..kan?

Dah abis dinner, ade lak open house umah jiran...wowww nampak pulut kuning ngan kari daging dia...sedapnya...tapi aku sikit pun tk jamah...tak leh masuk dah, kenyang sangat....just makan kuey koci jer seketui...

Balik dari umah jiran, terus kugodek RV cake ni utk my lovely customer, cikgu Yaya...thanks Yaya, semoga the bride suka yer...

Oh yer, resepi mee udang ni dapat dari blog ummi, home sweet home (tk reti nk link blog-sorry)..mintak izin nk cnp. Kredit to Che' Iza, myresepi...

MEE UDANG

Bahan-bahan ( 3-4 org):-
• 1/2 kg mee kuning
• 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
• 4 sb lada boh / lada giling
• *4 ulas bawang merah
• *3 ulas bawang putih
• *1 sb udang kering
• *1/2 inci halia (bertanda * dikisar)
• 1 sb petis (akak xda stok ni..letak je belacan sikit..hehe)
• 3 sb sos tomato
• 1 sb sos cili
• keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- saya letak kentang rebus jer sebiji jerr..
• gula n garam secukup rasa
• taugeh n sawi - dicelur sekejap
• daun bawang
• bawang goreng

Cara-cara:-
1. Rebus udang hingga masak, tapis keluar udang n asingkan. Air rebusan jgn dibuang.
2. Dalam periuk panaskan minyak dan tumis lada boh hingga garing.
3. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga betul garing n naik bau.
4. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih.
5. Masukkan sos tomato, sos cili n petis. Renehkan kuah (dengan api perlahan).
6. Masukkan garam n gula secukup rasa.
7. Reneh lagi (# Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap.... )
8. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah. (# Kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh.)
9. Dalam periuk lain, didihkan air dan celur mee, taugeh n sawi.
10. Cara hidangan - Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...