May 15, 2011

strawberry muffin berbadam



Assalamualaikum w.b.t

jom kita memafin....sedapnya dimakan panas2...fresh from the oven...terangkat beb...!..Inilah sarapan di pagi minggu yang damai ini...buatnye teramat la senangnya, kena pulak bahan2 yang memang dah tersedia ada kat umah. Proses membuatnya tidak sampai pun setengah jam,...Alhamdulillah...cukuplah untuk kami berdua bersarapan pagi ni, tinggalkan untuk siadik seketoi dua....si adik pepagi lagi dah keluar bersama kawan2 dan cikgu sekolah ke PWTC, KL untuk latihan tarian untuk malam Citrawarna minggu depan...Jangan lupa saksikan di kaca TV anda 21 May 2011 nih...malam minggu tapi not sure tv maner, tapi rasa mesti tv1 or tv2...katanya menari sewang dan jugak zapin...hehehe....



Ok..untuk yang selalu berkunjung menjengok blog ku ini, tqvm atas kesudian anda...for my sis, both Fad and Jac, kalau rasa nak try buat muffin ni, silakanlah...senang yang amat....budak2 mesti suka makan...rajin2 la sikit menkreativitikan tangan anda itu....hekhekhek....jangan marah...

STRAWBERRY MUFFIN BERBADAM

Bahan-bahan

1/2 ketoi buttercup
3/4 cawan gula castor(i guna gula biasa jer)
1 1/4 cawan tepung diayak dengan 1 sudu teh baking powder
1 biji telor
50ml susu segar (susu kotak nestle tu)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa strawberry (boleh nk guna perisa lain pun, mocha, pandan, chocolate, ikut selera memasing)
nibs almond untuk ditaburkan ke atas muffin

cara-cara

Pukul butter dan gula hingga kembang, putih
masukkan telor, pukul lagi
masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi berselang seli dengan susu segar
masukkan esen vanilla dan juga perisa pilihan anda...
kaup balikkan adunan dengan senduk kayu
jangan lama2 sangat kaup dan balikkan tu, nnti bila masak muffin tu lekang dari cup dia...so tk cantik plak...hehehe...
Masukkan dalam cup dan taburkan badam tadi...sedia untuk di bakar

adunan ni dapatlah dalam seploh biji muffin saiz cup seperti di dalam gambar

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...