January 23, 2011

Kentang putar (mashed potato)


السلام عليكم

Dah lama ank bujang request suh buat mashed potato nih tapi aku bolayan...kejam betul aku kan? tiap kali yer suh mesti aku kata, beli aje la KFC punyer....nnti penat buat, makannya sikit aje...pastu semalam, angin ape ntah yg bertiup dalam badan yg suh aku buat mashed potato ni, bila jadi sedap lah bangat seh...licin, yellek semuanyer...dari kentang sampailah ke sosnyer....huhuhuh...yang adik tk de la kemaruk sangat mkn, si abang tu suka bebenor dia...hehehe...tk per..janji anak2 suka...lenkali leh buat lagih.....

Resepi bawah ni utk my sis, Ja...kalo2 rasa nk buat la yer....

Bahan-bahan
http://hanamemories.blogspot.com/

• 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
• Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
• 3 sudu besar butter
• 2 sudu besar mayonaise
• ½ cawan susu segar/ fresh cream - hana ltk sket jerk
• 1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy :

• 2 ulas bawang putih dicincang halus
• 2 sudu kecil black pepper
• 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
• 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
• 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
• 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
• sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter
Cara-cara
1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
4. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!

No comments:

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...