January 4, 2011

Blueberry marble cake





Salam

Ingat malam tadi nk buat butter cake bodo2 jer...mklumlah 2 anak bujang dah start bersekolah balik...so makanan mesti sentiasa ada kt dapo...makan kena lebih...tenaga nk pegi balik skola jalan kaki...slamat berjuang anak2ku....expecially abang yg akan menduduki SPM this year...ok...berbalik pada kek ni, masa nk kugodek kek ni, siadik plak bertnya...ada tak blueberry bu...ade la...dlm frige....letak la blueberry, katanya....mesti sedapp....ehhh...gud idea gak, aku pun pelagi masukkan semua blueberry yg ade....kalo buat muffin pun ok tapi paper cup lak takde....so ini lah rupernye kekku yg lazat berkhasiat ni...resepi serba ringkas, semua aku main taram jer masuk lebur tk de sukatan khas pun....main agak2 jer..serius

Bahan2

Butter (half 250gm tu)
gula castor 3/4 cwn
telur 3 biji
esen vanilla
tepung (2 cawan) ayak brsama BP and SB
blueberry paste

Cara

Pukul butter n gula smpai kembang. Masukkan telur, esen vanila. Pukul lagi...masukkan tepung...pukul lagi...pastu masukkan bluberry, gaulkan utk membentuk rupe marble...tu jer...masuk dalam loyang yg dah dialas ngan aluminium foil...bakar for 45min...suhu 180..

No comments:

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...